
Bazylia 25g Szczypta Natury

Opis
BAZYLIA
Bazylia, zwana jest także „małym cudem świata”. Nazwę nadali jej Grecy - basilikum znaczy królewski, dlatego bywa również nazywana zielem królewskim. W wiekach średnich wręczenie bukieciku bazylii było równoznaczne z zaproszeniem do gry miłosnej. Wieńce z tej rośliny, znajdowano w piramidach egipskich. Z kolei w Indiach, uważana jest za ulubioną roślinę boga Wisznu.
Bazylia wywodzi się z Presji, a w kuchni wszystkich epok odgrywała ogromną rolę. Do Europy trafiła w IV w p.n.e. za sprawą powracających z wypraw do Azji żołnierzy Aleksandra Wielkiego. Dziś również nie straciła na popularności w krajach Europy południowej.
Doskonale pasuje do dań z pomidorów i sosów pomidorowych, jest niezbędnym składnikiem pizzy czy sosu do spaghetti. Można nią aromatyzować dania z warzyw (ogórki, cukinia, fasola, groch) i dania mięsne. Na bazie bazylii robi się wyśmienite ziołowe octy i oleje. Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi przyprawami – czosnkiem, estragonem, oregano itp. Bazylią wymieszaną z rozmarynem można zastąpić sól w diecie bezsolnej Na bazie bazylii robi się wyśmienite ziołowe octy i oleje. Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi przyprawami - czosnkiem, estragonem, oregano itp.
Kraj pochodzenia; Egipt