
Bio Kasza Bulgur 400g Fresano

Opis
BIO KASZA BULGUR
Produkt zbożowy, pozyskany z kaszy lub różnych gatunków pszenicy. Używany głównie w kuchni tureckiej oraz bliskowschodniej. Wstępnie ugotowany, dzięki czemu po namoczeniu w wodzie lub bulionie, jest już gotowy do spożycia. W smaku zbliżony do ryżu czy kuskusu, ale o zdecydowanie wyższych wartościach odżywczych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Idealny składnik diety wegetariańskiej. Wspaniały substytut mięsa.
Właściwości
Bulgur, to bogate źródło niacyny, tiaminy i żelaza, ale również białka, błonnika i witamin, a w szczególności tych z grupy B oraz kwasu foliowego. Bulgur zawiera również śladowe ilości selenu i magnezu, które wpływają na ogólny stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że jego spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długi okres czasu. Szczególnie zalecany wszystkim dbających o linię oraz diabetykom.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1404 kJ / 337 kcal
- tłuszcz 1,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- węglowodany 65 g w tym cukry 0 g
- białko 11 g
- sól 0 g
Sposób użycia; 1 szklankę Bulgur zalać 2,5 szklanki lekko osolonego wrzątku, gotować bez przykrycia ok. 7 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.
Producent; Fresano
Składniki: kasza bulgur* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Kraj pochodzenia; Turcja
Waga; 400g