
Ekologiczna Mąka Żytnia Razowa Typ 1850 1kg NaturAvena

Opis
Mąka żytnia najbardziej znana jest w Skandynawii i Europie Środkowej. Wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem.
Mąka z ziaren żyta typu 1850 jest mąką najbardziej pierwotną. Przemiał oznacza, że mąka ma dużo łupinek i otrąb co w tłumaczeniu przekłada się na najbardziej zanieczyszczoną w tym dobrym znaczeniu. Zawiera dużo błonnika oraz wszystkie właściwości i wartości odżywcze zawarte w ziarnach żyta.
Mąka ciemna jest idealna do wypieku chleba pełnoziarnistego (mieszanego i żytniego). Używa się jej do produkcji zakwasu na żur. Poleca się do przygotowania makaronów, ciast, pierogów oraz naleśników.
SKŁAD: Mąka żytnia razowa typ 1850
Wartość odżywcza produktu w 100g
- Wartość energetyczna: 301 kcal
- Tłuszcz: 2,2 g
- Węglowodany: 61,2 g
- Białko: 8,1 g
- Błonnik: 12,8 g
- Sól: <0,01 g
Waga: 1 kg
Producent: NaturAvena