
Figi Suszone Bio 400g Fresano

Opis
Bio Figi Suszone Ekologiczne
Figi są nieodłącznym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej, jedzą je od stuleci Grecy, Turcy, Hiszpanie oraz mieszkańcy Azji Mniejszej. Owoce figowca przypominają wyglądem nasze rodzime gruszki. Jeśli są mocno dojrzałe, mają brązowawy kształt i zjadane są od razu na surowo. Natomiast zielone figi przeznaczane są do suszenia. W naszych warunkach klimatycznych najczęściej spożywamy figi suszone. Warto zadbać o to, by w jadłospisie nie pojawiały się sporadycznie, a systematycznie.

Właściwości
Figi to owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze,
są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia. Mają go prawie tyle samo co szklanka mleka! Są też najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców, nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres magnezu.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna - 1043 kJ / 249 kcal
- Tłuszcz - 0,9 g ;w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 54 g ;w tym cukry - 48 g
- Błonnik 6,07 g
- Białko - 3,3 g
- Sól - 0,03 g
Zastosowanie
Figi świetnie się sprawdzają jako dodatek do płatków owsianych, deserów, sałatek, domowych wypieków. Można również stosować do mięs. Idealne jako samodzielna przekąska.
Składniki: figi suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Kraj pochodzenia; Turcja
Waga; 400g
Producent; Fresano
