
Mąka Gryczana 1kg Targroch

Opis
MĄKA GRYCZANA
Mąka gryczana jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera w sobie niemal wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które dla naszego organizmu są nieodzowne, a których nie jest w stanie sam sobie wyprodukować. Aminokwasy te, to między innymi: lizyna, tryptofan, leucyna, izoleucyna czy prolina.
Mąka gryczana to także bardzo bogate źródło błonnika, produkty bogate w błonnik powinny przede wszystkim spożywać osoby mające dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz osoby na diecie odchudzającej. W mące gryczanej jest również sporo minerałów, witamin oraz substancji bioaktywnych, przede wszystkim bardzo ważnych dla organizmu przeciwutleniaczy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1407kJ/336 kcal
- Tłuszcz - 3,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
- Węglowodany - 69,3 g, w tym cukry - 0,7 g
- Błonnik - 5,9 g
- Białko - 12,6 g
- Sól - 0,01 g
Zastosowanie
Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników, ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.
Skład; Mąka gryczana
Kraj pochodzenia; Polska
Waga; 1 Kg
Producent; Targroch