
Mąka Jaglana 1kg Targroch

Opis
MĄKA JAGLANA
Mąka jaglana jest z natury produktem bezglutenowym, powstającym ze zmielenia kaszy jaglanej. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i słodko-gorzkim posmakiem. Bardzo dobrze łączy się z innymi mąkami. Jest bogata w naturalne białko, witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także wapń, żelazo, potas, krzem i magnez. Proso z którego powstaje mąka jest kopalnią witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 i B6. Znajdują się w niej również cenne aminokwasy, takie jak wspomagający układ nerwowy tryptofan, budująca mięśnie leucyna, czy gwarantująca poprawny metabolizm izoleucyna.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1449 kJ/346 kcal
- Tłuszcz - 2,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
- Węglowodany - 71,06 g, w tym cukry - 0,1 g
- Błonnik - 3,2 g
- Białko - 10,5 g
- Sól - 0,01 g
Zastosowanie
Mąka jaglana doskonale nadaje się do wypieków, naleśników, placków, pieczywa, a także do zagęszczania zup i sosów, można ją też wykorzystać jako podstawę do wypieku ciast i ciasteczek bezglutenowych.
Skład;
- Mąka jaglana
Kraj pochodzenia surowca; Polska
Waga; 1 Kg
Producent; Targroch