
Treść kuponu rabatowego; farmazdrowia

Nasiona Chia Szałwia Hiszpańska 1kg Targroch

Opis
Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Cenili ją Inkowie i Aztekowie, Indianie nazywali „pokarmem biegaczy” lub „cudownym ziarnem”.
Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości. Odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega‑3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Kwas alfa‑linolenowy (ALA) z rodziny omega‑3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Nasiona chia są naturalnym źródłem wartościowego białka, polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli. Odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.
Spożycie nasion chia powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie. Nasiona chia można spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu (po namoczeniu w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: 1 łyżka nasion na 4‑6 łyżeczek płynu). Można je stosować jako dodatek do pieczywa i ciast, zup, gulaszów, bigosu, potraw warzywnych, sałatek, produktów śniadaniowych (owsianki, musli, granoli) i mlecznych (jogurtu, kefiru), koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
Nasiona Chia są drugim, zaraz po otrębach, szczególnie cennym źródłem błonnika pokarmowego.
SKŁADNIKI: Wyselekcjonowane nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia Hispanica L.)
Produkt może zawierać gluten oraz śladowe ilości orzeszków arachidowych, mleka oraz soi.
Masa: 1 kg
Kraj pochodzenia; Argentyna
Wartość odżywcza w 100 g produktu
- Wartość energetyczna 1902 kJ/456 kcal
- Tłuszcz 34 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
- Węglowodany 0,7 g - w tym cukry 0,7 g
- Błonnik 34 g
- Białko 20 g
- Sól <0,01 g
- Kwas alfa-linolenowy ALA (Omega3) 21,92 g
- Kwas oleinowy (Omega9) 2,27 g
SKŁADNIKI MINERALNE
- Potas 643 mg (32%)*
- Wapń 735 mg (92%)*
- Fosfor 770 mg (110%)*
- Magnez 307 mg (82%)*
- Żelazo 7,2 mg (51%)*
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.