
Olej z Pestek Dyni 250ml Targroch

Opis
OLEJ Z PESTEK DYNI
Olej z pestek dyni, często nazywany też „zielonym złotem”, tłoczony na zimno, o intensywnym, ciemnozielonym kolorze. Charakteryzuje się delikatnym smakiem pestek dyni, dzięki czemu wspaniale komponuje się z przygotowywanymi przez nas potrawami.
Właściwości
Olej z pestek dyni jest niezwykle bogatym źródłem kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Jest on uznawany za jeden z najbardziej odżywczych i wartościowych olejów dostępnych w sprzedaży.
Olej z pestek dyni, to przede wszystkim naturalne bogactwo karotenoidów antyoksydacyjnych, kwasów Omega–3, Omega–6 i Omega–9 oraz żelaza, magnezu, jodu czy cynku. Niewątpliwie największym atutem oleju z pestek dyni, jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin (w szczególności A, C, E i K) oraz steroli. Olej z pestek dyni zawiera również niezwykle istotny dla naszego organizmu chlorofil. Nasiona dyni, z których tłoczony jest olej, zawierają od 30 do 50% oleju, w skład którego wchodzi kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy i linolowy (te cztery kwasy tłuszczowe tworzą 98% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych).
Zastosowanie
Olej z pestek dyni, stosuje się przede wszystkim jako olej kulinarny. Najczęściej, używany jest jako składnik sosów sałatkowych, z dodatkiem świeżego soku z cytryny, octu jabłkowego lub miodu. Olej sprawdza się też jako dodatek smakowy do zup, sosów oraz koktajli smoothie. Można nim również skropić świeżo przygotowane posiłki. Olej z pestek dyni można również spożywać sam, bez dodatków.
Składniki;
- olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Kraj pochodzenia; Polska
Pojemność; 250ml
Producent; Targroch