
Pektyna Cytrusowo - Jabłkowa 250g Targroch

Opis
Pektyna cytrusowo - jabłkowa
Pektyny to naturalne składniki roślinne, które są zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pektyny można znaleźć m.in. w owocach.
Właściwości
Pektyny mają właściwości żelujące, dlatego najczęściej znajdują zastosowanie przy sporządzaniu galaretek, marmolad i dżemów owocowych. Pektyny mają również działanie prozdrowotne – przede wszystkim sprzyjają regulacji gospodarki cholesterolowej i węglowodanowej.
Wartość odżywcza produktu w 100g;
- Wartość energetyczna 1286 kJ/ 307 kcal
- Tłuszcz 0,5 g ; w tym nasycone 0,1 g
- Węglowodany 39 g ; w tym cukry 34 g
- Błonnik 76 g
- Białko 0,5 g
- Sól 3,4 g
Przykładowy sposób użycia
Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Producent; Targroch
Składniki: Pektyna E440 , sacharoza
Kraj pochodzenia ; Polska
Waga; 250 g