
CIECIERZYCA GROCH WŁOSKI 1kg CIECIORKA POLECAM

Opis
CIECIERZYCA
Ciecierzyca należy do grupy roślin motylkowatych z rodziny bobowatych.Nazywana również cieciorką lub grochem włoskim. Od wieków obecna na terenie Azji i basenu Morza Śródziemnego. Jej ogromną zaletą jest brak obecności glutenu.

Właściwości
Wartość odżywcza produktu w 100 g
- Wartość energetyczna 1582 kJ/ 378 kcal
- Tłuszcz 6,04 g ; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
- Węglowodany 62,95 g , - w tym cukry 10,7 g
- Błonnik 12,2 g
- Białko 20,47 g
- Sól 0,06 g
Minerały
- Wapń – 49 mg
- Żelazo - 2,89 mg
- Magnez - 48 mg
- Fosfor - 168 mg
- Potas - 291 mg
- Sód – 7 mg
- Cynk - 1,53 mg
Zastosowanie;
Z jej ugotowanych i zmielonych nasion przygotowuje się humus, rodzaj pasty wykorzystywany do smarowania chleba, czy jako dodatek do kebabu, sznycla lub innych rodzajów mięs. Ugotowana rewelacyjnie sprawdza się także jako składnik sałatek i warzywnych dań, typu ratatouille. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronami. Z ciecierzycy serwować można również rozgrzewającą i sycąca zupę.
Kraj pochodzenia; Kanada
Producent; Ecobi
Waga; 1kg
