
Cieciorka Prażona 500g Ciecierzyca






Opis
CIECIERZYCA PRAŻONA
Jedni znają ją jako cieciorkę, inni jako ciecierzycę – przedstawicielka nasion roślin strączkowych. Ciecierzyca należy do rodziny bobowatych, najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.), znana także jako groch włoski.
Zdecydowanie ciecierzyca cieszy się największą sławą w świecie dzięki hummusowi. Hummus to pasta przygotowywana z cieciorki, na której punkcie oszalał cały świat. Równie znany i popularny jest także falafel. Ciecierzyca doskonale nadaje się jako dodatek do jednogarnkowych dań wegetariańskich – gulaszy, curry oraz do przygotowania kotlecików i pulpecików.
Zdecydowanie mniej znaną i zaskakującą formą ciecierzycy jest prażona cieciorka. Prażona ciecierzyca to doskonała alternatywa dla słonych przekąsek – zaskakuje smakiem i kalorycznością (tylko 182 kcal na 100g). Prażona cieciorka to przyjemnie chrupka przekąska, która dzięki brakowi dodatku soli i olejów jest zdecydowanie zdrowszym wyborem niż chipsy czy krakersy. Ciecierzyca dostarcza także przy tym sporą ilość białka i żelaza, potasu czy magnezu.
Wartość odżywcza produktu w 100g
- Wartość energetyczna; 764 kJ / 182 kcal
- Tłuszcz: 5,9 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany: 19,7 g ; w tym cukry 4,9 g
- Białko: 8,7 g
- Sól** - 0,09
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Skład; Prażone ziarna cieciorki (ciecierzycy)
Producent; Targroch
Waga; 500g
Kraj pochodzenia; Iran
