
FASOLA MUNG 1kg ŹRÓDŁO BIAŁKA POLECAM

Opis
FASOLA MUNG
Fasola mung zwana też złotą, to gatunek z rodziny bobowatych. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni.

Fasola Mung jest również naturalnym źródłem potasu, fosforu,magnezu, cynku i żelaza.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1453 kJ/ 347 kcal
- Tłuszcz - 1,15 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,35 g
- Węglowodany - 62,62 g, w tym cukry - 6,6 g
- Błonnik 16,3 g
- Białko - 23,86 g
- Sól - 0,04 g
Zastosowanie
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi").
Skład; Fasola mung
Kraj pochodzenia; Chiny
Waga; 1 kg
Producent; Targroch
