
MORINGA OLEIFERA 500g PROSZEK W PROSZKU POLECAM






Opis
Moringa Oleifera
Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości lecznicze. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.

Właściwości zdrowotne
Moringa odznacza się także wysoką zawartością manganu, chromu i boru. Mangan jest ważny dla zdrowia kości i stawów, a chrom ma duże znaczenie w przemianie materii i przy obciążeniu stresem. Bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu.
Moringa jest również źródłem wielu antyoksydantów, między innymi zeatyny, salwesterolu czy chlorofilu.
Wartość odżywcza produktu w 100 g
-
Wartość energetyczna 1273 kJ/304 kcal
-
Tłuszcz 2,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
-
Węglowodany 38,2 g - w tym cukry 0 g
- Błonnik 20,6 g
-
Białko 28 g
-
Sól 0 g
ZASTOSOWANIE
Ta pochodząca z Indii roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetyce i kuchni. Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów. Kwiaty, liście i kora dostarczają wartościowego surowca do leków, podobnie jak korzenie, które w smaku przypominają chrzan (stąd inna nazwa rośliny "drzewo chrzanowe"). Z kolei z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można wykorzystać w celach spożywczych i do pielęgnacji skóry.
DAWKOWANIE: 3-5 g dziennie (1 łyżeczka). Może być dodawana np do jogurtu, koktajlu czy owsianki
Składniki; Liść moringa oleifera proszek
Producent; Targroch
Waga; 500g
Kraj pochodzenia; Indie
