
Mąka Kasztanowa 1kg z Kasztanowca






Opis
MĄKA KASZTANOWA
Jest jednym z tych produktów, który pojawił się na polskich półkach pod wpływem mody na zdrową żywność i produkty bezglutenowe.
WŁAŚCIWOŚCI
Na tle innych mąk bez glutenu mąka kasztanowa wyróżnia się teksturą najbardziej zbliżoną do mielonej pszenicy. To ważna cecha szczególnie w przypadku wypieków, które w wariancie bezglutenowym często mają nieodpowiednią teksturę. Dzięki wysokiej plastyczności mąka z kasztanów jadalnych stanowi uniwersalny zamiennik najpopularniejszej w Polsce mąki pszennej. Z kolei zapachem przypomina bardziej orzechy, a w jej smaku można wyczuć słodką nutę. Dodatkowym atutem mąki kasztanowej jest wysoka – jak na tego typu produkt – zawartość białka i błonnika. W ten sposób wyroby powstałe na jej bazie zapewniają dłuższe uczucie sytości i pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit.
ZASTOSOWANIE
Mąka z kasztanów sprawdza się zarówno w przypadku dań słodkich, jak i słonych. Można wymieszać ją z innymi typami mąk lub wykorzystać samodzielnie – zwłaszcza, gdy wypiek lub danie ma pozostać bezglutenowe. Wystarczy odpowiedni przepis i odrobina zmysłu kulinarnego, by powstał pyszny chleb z mąki kasztanowej, ciasteczka, muffiny, naleśniki, racuchy, gofry, a nawet pierogi! Dla osób z nietolerancją pokarmową, celiakią, dla dbających o linię i poszukiwaczy nowych smaków mąka ta będzie idealna.
Wartość odżywcza produktu w 100g
- Wartość energetyczna; 1371 kJ / 324 kcal
- Tłuszcz: 3,4 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Węglowodany: 70 g ; w tym cukry 18 g
- Błonnik 16 g
- Białko: 7 g
- Sól - 0,03 g
Skład; mąka z kasztanów jadalnych 100%
Producent; Targroch
Waga; 1kg
Kraj pochodzenia; Włochy
