
Mąka Żytnia Typ 720 5kg Chlebowa Na Chleb

Opis
MĄKA ŻYTNIA TYP 720
Mąka żytnia uzyskiwana jest z ziarniaków żyta. Żyto to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Najpopularniejszym spośród około 10 gatunków żyta jest żyto zwyczajne (Secale cereale L.), uprawiane najczęściej jako roślina ozima. Żyto ma 1,5 m źdźbła, które są zdecydowanie lepiej ukorzenione od innych zbóż, dzięki temu pobiera składniki odżywcze z głębszych warstw gleby. Żyto jest stosunkowo mało wymagającym zbożem, jeśli chodzi o warunki uprawy. Głównymi producentami tego zboża w Europie są Polska, Rosja i Niemcy. Roślina wykorzystana może zostać w całości – jako pasza, słoma i ziarno. Z ziarna powstaje m.in. mąka żytnia wykorzystywana do wypieku chleba, przygotowania zakwasu na żur czy jako dodatek do innych wypieków.
Mąka żytnia typ 720 doskonale nadaj się do wypieku chleba żytniego – zarówno jako jedyny składnik pieczywa, jak i dodatek do chlebów. Wśród zastosowań tej mąki warto zwrócić uwagę na to, że wykorzystywana jest także do produkcji zakwasu na żurek – stąd jedna z jej potocznych nazw „żurkowa”. Jeśli zaś mowa o nazwach to nazwę „pytlowa” zawdzięcza procesowi oczyszczenia przez pytel po zmieleniu. Mąkę żytnią typ 720 wykorzystać można do wypieku chleba jako dodatek do ciasta do pizzy, na zakwas na żur, do wypieku piernika, jako dodatek do naleśników czy bułek.
Składniki; Mąka z ziaren żyta
Kraj pochodzenia; Polska
Waga; 5 kg
Producent; Targroch
