
SŁONECZNIK ŁUSKANY 5kg ŹRÓDŁO OMEGA 6 KWAS FOLIOWY






Opis
SŁONECZNIK
Słonecznik jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy. Ze względu na wysoką zawartość białka, korzystnie wpływa na rozwój i wzrost dzieci. Nasiona, to również doskonałe źródło polifenoli. Słonecznik zawiera także ogromną ilość witaminy A, D, E, B i kwasu foliowego. Nasiona słonecznika to również bogate źródło wielu niezbędnych minerałów w szczególności wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nasiona słonecznika są też doskonałym źródłem selenu

Słonecznik łuskany to pożywna przekąska – dostarcza witaminy E, witamin z grupy B, ważnych składników mineralnych oraz błonnika. Jest polecany osobom, które chcą zadbać o prawidłową, urozmaiconą i smaczną dietę. Stanowi ważny składnik diety wegetariańskiej.
- naturalnie wysoka zawartość witaminy E
- naturalnie wysoka zawartość witamin z grupy B: B6 (pirydoksyny), B1 (tiaminy), B3 (niacyny)
- naturalnie wysoka zawartość potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku
- wysoka zawartość błonnika
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
- Wartość energetyczna - 2348 kJ/561 kcal
- Tłuszcz - 43,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,42 g
- Węglowodany 24,6 g - w tym cukry - 1,7 g
- Błonnik - 6 g
- Białko - 24,4 g
- Sól - <0,01 g
astosowanie:
Łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę.
Skład; Słonecznik łuszczony
Kraj pochodzenia; Polska
Waga; 5 kg
Producent; Targroch
