
Quinoa Komosa Ryżowa Biała 1kg Targroch

Opis
Quinoa (komosa ryżowa) to roślina z rodziny szarłatowatych, spokrewniona z amarantusem i mająca podobną wartość odżywczą. Z uwagi na dobroczynne właściwości nazywano ją „złotym ziarnem” lub „świętym zbożem Inków”, „matką zbóż” (choć nie jest zbożem!), dziś nosi miano „super ziarna przyszłości”.
Quinoa jest źródłem błonnika, białka i witaminy B2 (ryboflawiny). Odznacza się wysoką zawartością tiaminy (wit. B1) i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, cynku, potasu.
Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie.
Quinoa jest smaczna, sycąca i pożywna. Może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu, składnikiem zup i dań jednogarnkowych czy podstawą zapiekanek na słono i na słodko.
SKŁADNIKI: Quinoa ziarno.
Produkt może zawierać gluten oraz śladowe ilości orzeszków arachidowych, innych orzechów, i soi.
Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia; Boliwia, Peru
Wartość odżywcza w 100 g produktu
- Wartość energetyczna 1435 kJ/340kcal
- Tłuszcz 6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany 55 g - w tym cukry 0 g
- Błonnik 5 g Białko 14 g
- Sól 0,005 g
WITAMINY
- Tiamina 0,40 mg (36%)*
- Ryboflawina (wit.B2) 0,30 mg (21%)*
- Kwas foliowy 183 µg (91%)*
SKŁADNIKI MINERALNE
- Potas 1040 mg (52%)*
- Fosfor 457 mg (65%)*
- Magnez 204 mg (54%)*
- Żelazo 10 mg (71%)*
- Cynk 7,4 mg (74%)*
- Miedź 0,6 mg (60%)*
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.