
Ryż Czarny 1kg Targroch

Opis
Ryż Czarny
Podobnie jak ryż brązowy i czerwony jest to również ryż pełnoziarnisty. Swego czasu przeznaczony był tylko dla wybrańców (np. w Chinach jedynie dla władców i wysoko urodzonej szlachty), stąd też jego historyczna nazwa to „zakazany ryż” – biedocie nie wolno było go uprawiać ani konsumować, a za złamanie zakazu groziła śmierć. Dzisiaj czarny ryż trafił pod strzechy, jednak nadal nie jest zbyt popularny. A szkoda – jest to najgęstszy odżywczo gatunek ryżu (czyli ma największą ilość cennych mikroskładników odżywczych przypadających na każdą spożywaną kalorię) i spokojnie zasługuje na miano superfood czyli super pożywienia!
Ma przede wszystkim jak donoszą badacze najwyższą zdolność antyoksydacyjną i największe działanie antyzapalne spośród wszystkich odmian ryżu. Wiele lat palmę pierwszeństwa dzierżył w tym temacie ryż czerwony, jednak ostatnie badania przechyliły szalę zwycięstwa w stronę właśnie ryżu czarnego. A już w porównaniu z ryżem brązowym czarny ryż to niewątpliwie żywieniowa perełka.
Na uwagę w czarnym ryżu zasługuje obecność pełnego spektrum witaminy E (zawiera wszystkie osiem związków czyli cztery tokoferole i cztery tokotrienole) oraz fitosteroli występujących pod zbiorczą nazwą gamma-oryzanolu . Ale to jeszcze nic w porównaniu z potencjałem gamma-oryzanolu! Oryzanol bowiem jak donoszą badacze ma działanie antyoksydacyjne ok. 10 razy silniejsze niż witamina E. Ten unikalny rozpuszczalny w tłuszczach kompleks fitosteroli znaleźć można tylko w pełnoziarnistym ryżu (głównie właśnie w czarnym i nieco mniej w czerwonym i brązowym).
Kraj pochodzenia; Tajlandia
Waga; 1 kg